Процедура сертифікації досить тривала, контролюються усі етапи виробництва. Спершу органічний статус має отримати ділянка, де буде вирощуватися продукція. Встановлюється перехідний період, поки земля повністю очиститься від будь-яких штучних речовин. Звісно, ніякі хімічні препарати не використовуються і потім при вирощуванні.
Щоб отримати хороший врожай овочів, баштанних чи фруктів, у господарстві використовують лише природні добрива. Гербіциди для знищення бур’янів взагалі не застосовуються – лише механічна обробка. Від шкідників та хвороб – біопрепарати, дозволені в органічному виробництві.
Якщо, наприклад, мова про органічне птахівництво та виробництво яєць, то органічний статус повинні мати навіть ділянки, де вигулюються кури. Усі корми – тільки органічні. Крім того, за органічним стандартом утримувати птахів можна лише в спеціальних умовах.
«Дунайський аграрій» один з найбільших виробників органічних яєць. Утримують три тисячі курей-несучок. Усі на вільному вигулі, харчуються лише органічними кормами (вирощеними в самому ж господарстві). Для птахів створені «курортні» умови: сучасний курник, кілька вигульних майданчиків зі свіжою травою, можливість «приймати пилові ванни» – саме такі умови для птахів передбачають органічні стандарти. Обираються стійкі до хвороб, спеціально виведені породи курей.
Органічні яйця «Дунайський аграрій»:
Органічний корм, отриманий в процесі органічного землеробства (без пестицидів, мінеральних добрив, ГМО). Заборонені штучні добавки - барвники, консерванти, стимулятори тощо.
Вигульна майданчик з розрахунком 4 кв.м на 1 курку, щоб була можливість поклювати свіжу зелень.
На майданчиках повинні бути зелені насадження і укриття від сонця і дощу.
Вигульний майданчик регулярно змінюється для профілактики паразитів.
Усередині курника повинні бути обладнані місця для відпочинку, кури вільно переміщаються всередині курятника з підстилкою, сідала і гніздами з природним освітленням.
Регламентується площа у курнику: до 6 курей на 1 кв.м.
Щонайменше 8 годин природного освітлення.
Ведеться ретельна профілактика: обирається стійка до хвороб і адаптована до умов вигулу порода.
Повноцінне харчування, якісна вода.
Умови спрямовані на максимальну продуктивність і щоденне отримання яєць.
Результат: смачні і корисні яйця з високим вмістом Омега-3.
Виробництво яєць на птахофабриках:
Комбікорм, сировину вирощено із застосуванням пестицидів, мінеральних добрив, можливі премікси.
Вільний вигул не практикується. Більше 90% всіх курей в Україні утримуються в клітках.
Кури все життя живуть в тісних умовах без доступу до землі, часто на сітчастій підлозі, іноді з цілодобовими лампами і без природного освітлення. Це негуманне ставлення до птахів.
На кожну курку виділяється площа за розміром, як лист формату А4.
Лише штучне освітлення.
Через високу скупченість у птахів виникає багато різних захворювань, тому на птахофабриках регулярно використовують антибіотики.
Результат: яйця від курей, які живуть в неприродних умовах.
«Наприклад, якщо йдеться про рослинництво, то обсяги урожаю можуть бути нижчими на 30-50% порівняно з «класичним» землеробством, – пояснює Роман Дяжук. – Урожай може бути знищений шкідниками, адже для вирощування не можна використовувати хімічні засоби боротьби. Також урожайність менша, оскільки не можна використовувати хімічні підсилювачі росту. Щодо перероблених продуктів, то у них, крім дорожчої сировини, з якої вони зроблені ще й коротший термін придатності. Це зумовлено забороненою використання консервантів (а також барвників, штучних ароматизаторів), що робить логістику складнішою і дорожчою.
Traduction française : Franck Galbrun
До речі, сертифікаційний орган може навідатися з перевіркою в будь-який момент без попередження. Контролюється геть усе: чи використовувалося органічне насіння, чи не оброблялася продукція пестицидами, чи не контактувала на складі з неорганічними товарами, чи не могли потрапити в упаковку шкідливі речовини. Отриманий сертифікат – це підтвердження органічного походження продукту: від посіву до готового продукту. Фактично, це підтвердження того, що продукт саме такий, яким його задумала природа: максимально корисний і смачний.