Роман Дяжук: «Органічне виробництво має бути натуральним у всьому»

Роман Дяжук: «Органічне виробництво має бути натуральним у всьому»
Вже 8 років як тут вирощують без пестицидів і мінеральних добрив органічні зернові, бобові, фрукти, овочі, баштанні й утримують за органічними стандартами овець, курей і качок. Продукція «Дунайський аграрій» сертифікована «Органік Стандарт» і відповідає європейському стандарту з виробництва органічної продукції.
«Органічне виробництво має бути натуральним у всьому, воно має на меті турботу про природу, людей і навколишній світ на всіх етапах. Найперша і головна умова: на ділянці тривалий час не використовували пестициди чи іншу хімію. Органічні продукти вирощуються в максимально наближених до природних умовах, без використання жодних хімічних речовин, і щоб це підтвердити, виробники проходять щорічну сертифікацію», – говорить Роман Дяжук.

Процедура сертифікації досить тривала, контролюються усі етапи виробництва. Спершу органічний статус має отримати ділянка, де буде вирощуватися продукція. Встановлюється перехідний період, поки земля повністю очиститься від будь-яких штучних речовин. Звісно, ніякі хімічні препарати не використовуються і потім при вирощуванні.

Щоб отримати хороший врожай овочів, баштанних чи фруктів, у господарстві використовують лише природні добрива.  Гербіциди для знищення бур’янів взагалі не застосовуються – лише механічна обробка. Від шкідників та хвороб – біопрепарати, дозволені в органічному виробництві.

«Витримувати органічні стандарти і мати хороший врожай – складно. Ми в своїй роботі опираємося на серйозну наукову базу, тому нам це вдається, – пояснює Роман Дяжук.– Скажімо, наше господарство єдине в Україні вирощує органічні нектарини та персики. Це ті культури, які сильно вражаються шкідниками, а тому в звичайному землеробстві їх найбільш інтенсивно обробляють хімічними препаратами.  Нектарини і персики традиційно входять в рейтинг «Брудної десятки», це перелік овочів, фруктів і зелені з найвищим вмістом залишкових пестицидів. А от органічні персики – точно безпечні та корисні».

Якщо, наприклад, мова про органічне птахівництво та виробництво яєць, то органічний статус повинні мати навіть ділянки, де вигулюються кури. Усі корми – тільки органічні. Крім того,  за органічним стандартом утримувати птахів можна лише в спеціальних умовах. 

«Дунайський аграрій» один з найбільших виробників органічних яєць. Утримують  три тисячі курей-несучок. Усі  на вільному вигулі, харчуються лише органічними кормами (вирощеними в самому ж господарстві).  Для птахів створені «курортні»  умови: сучасний курник, кілька вигульних майданчиків зі свіжою травою, можливість «приймати пилові ванни» – саме такі умови для птахів передбачають органічні стандарти. Обираються стійкі до хвороб, спеціально виведені породи курей.

Наприклад, на кожну особину потрібно виділити 4 м2 для вигулу. Тому «гуляють» кури на території  в 12 000 м2. При чому майданчики часто змінюються, щоб встигала відростати свіжа зелень. Тобто птахи отримують, все, що для них передбачила природа. Звісно, і користі від органічних продуктів більше, ніж від тих, що виробляються промисловим методом. 
Органічні яйця «Дунайський аграрій» та Виробництво яєць на птахофабриках

Органічні яйця та яйця з птахофабрик: 10 відмінностей

Органічні яйця «Дунайський аграрій»:

Органічний корм, отриманий в процесі органічного землеробства (без пестицидів, мінеральних добрив, ГМО). Заборонені штучні добавки - барвники, консерванти, стимулятори тощо.
Вигульна майданчик з розрахунком 4 кв.м на 1 курку, щоб була можливість поклювати свіжу зелень.
На майданчиках повинні бути зелені насадження і укриття від сонця і дощу.
Вигульний майданчик регулярно змінюється для профілактики паразитів.
Усередині курника повинні бути обладнані місця для відпочинку, кури вільно переміщаються всередині курятника з підстилкою, сідала і гніздами з природним освітленням.
Регламентується площа у курнику: до 6 курей на 1 кв.м.
Щонайменше 8 годин природного освітлення.
Ведеться ретельна профілактика: обирається стійка до хвороб і адаптована до умов вигулу порода.
Повноцінне харчування, якісна вода.
Умови спрямовані на максимальну продуктивність і щоденне отримання яєць.
Результат: смачні і корисні яйця з високим вмістом Омега-3.

Виробництво яєць на птахофабриках:

Комбікорм, сировину вирощено із застосуванням пестицидів, мінеральних добрив, можливі премікси.
Вільний вигул не практикується. Більше 90% всіх курей в Україні утримуються в клітках.
Кури все життя живуть в тісних умовах без доступу до землі, часто на сітчастій підлозі, іноді з цілодобовими лампами і без природного освітлення. Це негуманне ставлення до птахів.
На кожну курку виділяється площа за розміром, як лист формату А4.
Лише штучне освітлення.
Через високу скупченість у птахів виникає багато різних захворювань, тому на птахофабриках регулярно використовують антибіотики.
Результат: яйця від курей, які живуть в неприродних умовах.

Продукція, яка створена з дотриманням умов органічного виробництва, зазвичай виходить трохи дорожча за традиційно вироблену. 

«Наприклад, якщо йдеться про рослинництво, то обсяги урожаю можуть бути нижчими на 30-50% порівняно з «класичним» землеробством, – пояснює Роман Дяжук. – Урожай може бути знищений шкідниками, адже для вирощування не можна використовувати хімічні засоби боротьби. Також урожайність менша, оскільки не можна використовувати хімічні підсилювачі росту. Щодо перероблених продуктів, то у них, крім дорожчої сировини, з якої вони зроблені ще й коротший термін придатності. Це зумовлено забороненою використання консервантів (а також барвників, штучних ароматизаторів), що робить логістику складнішою і дорожчою.

«Наприклад, якщо йдеться про рослинництво, то обсяги урожаю можуть бути нижчими на 30-50% порівняно з «класичним» землеробством, – пояснює Роман Дяжук.

До речі, сертифікаційний орган може навідатися з перевіркою в будь-який момент без попередження. Контролюється геть усе: чи використовувалося органічне насіння, чи не оброблялася продукція пестицидами, чи не контактувала на складі з неорганічними товарами, чи не могли потрапити в упаковку шкідливі речовини. Отриманий сертифікат – це підтвердження органічного походження продукту: від посіву до готового продукту. Фактично, це підтвердження того, що продукт саме такий, яким його задумала природа: максимально корисний і смачний.

Связанные теги: