«Так ми і заварили нашу кашу, - розповідає Олександр, - замовили в Києві круподерню вартістю 20 000 доларів, позичили на неї гроші під 60% річних. Звісно, був ризик, але було велике бажання втілити задум в життя та енергія молодості. В лютому 1998 року ми привезли круподерню у розібраному вигляді, цей день і став датою заснування нашої компанії з мелодійною назвою ТЕРРА, що в перекладі з лат. означає «земля».
2 березня власники компанії отримали першу крупу, а вже 5 березня реалізували на ринках Харкова 10 тон. продукції.
Компанія розвивалася, попит на продукцію зростав, тому вже 2002 році власники запустили лінію фасування круп та пластівців. У цьому ж році здійснили перші поставки у Литву. Згодом, підприємство придбало напівзруйновані виробничі площі «Сільгосптехніки», що дозволило після реконструкції розмістити усі виробничі потужності в під одним дахом. Також, побудували і запустили котельню та пробурили глибоководну артезіанську свердловину для забезпечення виробництва чистою водою.
Протягом кількох наступних років керівництво «ТЕРРИ» налагодило співпрацю з Азербайджаном, Туркменістаном, Ізраїлем, Чехією, Грузією. Крім того, компанія переоснастила виробництво сучасним обладнанням, замінила упаковку продукції на сучаснішу та якіснішу, реалізувала ребрендинг торгової марки.
Через 10 років діяльності, з’явився новий фасувальний цех, склад фасованої продукції, нова сучасна лабораторія, біокотельня, а також, впроваджена прогресивна система керування якістю згідно міжнародних стандартів ISO 9001 - 2008. Перелік країн-імпортерів розширився замовниками з Білорусі, США, Канади, Угорщини, Казахстану, Вірменії, Кенії, Киргизстану, Словаччини, Хорватії, Німеччини.
Реалізуючи власне кредо «Тільки вперед», власники компанії установили лінію дозування та фасування багатокомпонентних сумішей і обладнання для виробництва пластівців швидкого приготування, побудоване на технології попереднього зволоження зерна та його подальшого нагрівання інфрачервоними променями.
У 2011 році «ТЕРРА» виграла тендер на поставку круп на пивоварні заводи Carlsberg Ukraine, тому більше трьох років багато сортів пива, яке випускається відомим міжнародним виробником, варилися з ячмінної перлової крупи компанії.
Восени 2013 року, у рамках етнофестивалю «Печенізьке поле» козаки компанії встановили рекорд України та світу, заваривши в величезному чавунному казані вівсяну кашу, в об’ємі 2200 літрів.
« Основна ціль нашої компанії – виготовляти якісну, натуральну і корисну для здоров'я споживачів продукцію, - розповідає Олександр, - в свою чергу, унікальна технологія спалювання відходів дозволила нам працювати без використання інших видів палива та за 7 років роботи заощадити для України понад 7 мільйонів кубів газу».
Сьогодні асортимент компанії налічує понад 100 одиниць товарів, на виробничих потужностях задіяні понад 400 працівників у 25 підрозділах, а продукція українського виробника користується значним попитом на чотирьох континентах.
«Зокрема наші пластівці ми постачаємо у відомі мережі готелів Єгипту, які працюють за системою «все включено», - ділиться здобутками Олександр.
З самого створення, «ТЕРРА» завжди дбає про виняткову якість продукції, тому щороку оновлює потужності, купуючи інноваційне сучасне обладнання відомих світових виробників. У 2020 році компанія придбала новий кольоровий фотосепаратор «Meyer», що дозволив досягти показника очищення крупи до 99,9%.
Серед останніх досягнень компанії – черговий рекорд України та світу в рамках етнофестивалю «Олексіївська Фортеця» у 2021 році. Представники компанії зварили органічну безглютенову кукурудзяну кашу з гарбузом та родзинками об’ємом 2500 літрів.
«Метою встановлення таких рекордів є популяризація органічного виробництва в Україні та підтримка Реформи здорового харчування в українських школах та популяризація здорового способу життя серед українців, - розповідає Олександр.
«У нашому розвитку ми дотримуємося позиції «Більший асортимент – більші можливості», - розповідає Олександр, - тому постійно працюємо над його розширенням та вдосконаленням. У 2008 році, ми одні з перших в Україні отримали міжнародні сертифікати ISOT, FDA, як виробники якісної органічної продукції згідно міжнародних стандартів.
Тоді ж отримали сертифікат на продаж в Америці, маємо офіційні дозвіл продавати кошерну продукцію в Ізраїлі, дозволи на реалізацію товару у мусульманських країнах, до прикладу – ОАЕ, Саудівській Аравії та інших. Також, маємо офіційний сертифікат на виробництво та постачання безглютенової продукції».
Продукція компанії, зокрема, вівсяні пластівці, горох, перлова крупа, кукурудза, пшоно, антиглютенові вироби користується великим попитом серед закордонних замовників та українських споживачів. Постійні клієнти компанії цінують високу якість продукції, що забезпечується сучасними технологіями виробництва та співпрацею з перевіреними фермерами, що суворо дотримуються культури вирощування рослин. Переконатися у високій якості продукції компанії може кожен бажаючий під час пізнавальних екскурсій на виробництво в рамках промислового туризму.
Проте, проактивні власники компанії «ТЕРРА» не збираються зупинятися на досягнутому і активно працюють над розширенням асортименту, розробкою нової продукції у сегменті швидкої екологічної їжі без добавок, бобових супів в стаканчиках та різноманітних корисних страв у форматі food to go (вуличної їжі), а також, нових товарів на замовлення великих торгових мереж та іноземних рітейлів.