«Почалося все з того, що я довго намагалася знайти якісне молоко, щоб зробити сир та йогурти для діток. Проте, як з’ясувалося, знайти чистий і безпечний продукт виявилося складним завданням. Після того, як я розповіла про свої поневіряння чоловікові, він запропонував створити власну молочну ферму. "Я буду займатимуся молоком, а ти - переробкою!", - сказав він.
Місце для реалізації амбітного плану знайшлося у селі Хотімля на Харківщині. На той час, там знаходилося фермерське господарство «Юпітер», власник якого займався виключно вирощуванням сільськогосподарських культур. Наполеглива родина, що вже мала проєкт, ризикнула і розпочала будівництво першого корівника, який був відкритий у грудні 2013 року.
Вже в травні 2014 року з’явився доїльний зал, через 3 роки ферма поповнилася другим корівником та телятником. А згодом відкрився цех з виробництва молочних продуктів і корисних страв для всієї родини.
«Сьогодні ми – справжня команда з 42 чоловік, кожен з яких допомагає робити спільну справу – виготовлення якісних кормів з сировини, зібраної на власному полі, вирощування здорових телят та корів, отримання якісного і безпечного молока та, відповідно, натуральних молочних продуктів. Ми постійно вдосконалюємо нашу ферму для того, щоб ви могли смакувати високоякісне молоко екстра класу», - ділиться досвідом Наталія.
Уся продукція «Юпітера» постійно контролюється в лабораторії на відповідність вимогам до молока екстра-ґатунку (кількість мікроорганізмів, кількість соматичних клітин, точка замерзання, підтверджується відсутність антибіотиків, а також мікотоксинів, пестицидів, радіонуклідів та токсичних елементів) та на відповідність ДСТУ (Державний Стандарт України), за якими виготовляється молочна продукція. Штатний ветеринар ретельно стежить за здоров'ям тварин. Також, співробітники постійно намагаються забезпечити найкращі умови життя для усього поголів’я корів і телят. Комплексний підхід дозволяє забезпечити високу якість та безпечність молочної продукції для кожного споживача і надає право виробникам назвати основний продукт ферми молоком екстра ґатунку. Високу якість продукції підтверджує низка отриманих сертифікатів та нагород.
Основну частину молока, яку отримують в господарстві, реалізують на молокопереробні заводи: «Данон» та ДП «Харківська Дитяча Молочна Кухня». Решту продукції продають у фірмовому магазині «Пані Юпітер» і використовують для виготовлення молочних продуктів власного виробництва.
Також, останнім часом, «Пані Юпітер» активно працює над тим, щоб порадувати клієнтів новинками на основі якісного молока власного виробництва, розширює асортимент твердих сирів, цільномолочної продукції, смаколиків та розробляє креативний дизайн кожного виробу.
«У цьому році, завдяки підтримці програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International, ми змогли розширити наш асортимент неймовірними солодкими новинками: ніжними, легкими ванільними глазурованими сирками, традиційним мурашником з хрусткого пісочного тіста і вершковим кремом на основі масла та вареного згущеного молока. Також, наші клієнти мали можливість скуштувати особливий Хотімлянский сирник, креативне святково-різдвяне, кокосове, імбирно-медове печиво та інші неймовірно смачні і красиві солодощі», - з радістю ділиться інформацією про новинки Наталія.
Є в асортименті господарства і великий вибір ексклюзивних крафтових сирів, які покликані приємно дивувати любителів вишуканих молочних продуктів. До прикладу, зелений сир з соком шпинату та васабі «Весняний подих», дивний сир з чорнилом каракатиці «Гросмейстер», ароматний сир з винною скоринкою «Шепіт монаха», витриманий більше 1,5 років «Хотімлянський» тощо.
Також, у процесі роботи Наталія зрозуміла, що для того, щоб їхню продукцію мали можливість скуштувати мешканці інших регіонів України, важливо бути присутніми і у онлайн-форматі. Після виникнення ідеї створення інтернет-магазину, постало питання як краще налагодити роботу з клієнтами, приймати онлайн замовлення та отримувати платежі. Існувала й ще одна, вагома проблема, притаманна підприємствам, що працюють з крафтовою продукцією: оскільки голівки сиру на фермі формуються вручну, продукт має різну вагу, що значно ускладнює процес онлайн-оплати придбаного товару.
Упродовж цілого року Наталія шукала шляхи вирішення цієї проблеми. Вдалим рішенням стало навчання в Школі онлайн комерції, що проходила у серпні-жовтні 2021 за підтримки Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО. Важливу і вичерпну інформацію вона отримала всього за дві години вебінару “Автоматизація при онлайн торгівлі та налаштування платіжних систем” у рамках проєкту.
“Завдяки пройденому навчанню, ми швидко знайшли шляхи розв’язання проблеми і вже майже остаточно втілили проєкт в життя, - розповідає Наталія, - це стало можливим завдяки впровадженню двохстадійної оплати Hold-Complete”. Я вже зробила перші кроки та запустила власний інтернет-магазин. Також у планах впровадження CRM-системи та чат-бота для автоматичної відповіді на поширені запитання наших клієнтів».
Нещодавно господарство розпочало співпрацю з проєктом «Кращі АГРО Практики для ММСП», і Наталія сподівається, що включення ФГ «Юпітер» до переліку демоферм України дозволить поширити досвід господарства та допоможе іншим фермерам знайти власний продукт та власний шлях активного розвитку.
Публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця публікація відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) на:https://m.facebook.com/usaid.agro/
Тваринництво – одна із найскладніших галузей сільського господарства. У ній чимало нюансів, без знання яких господарства ризикують отримати збитки. Саме тому було організовано онлайн-мітап, на якому спікери поділилися власним досвідом та секретами успішного ведення господарства.
Запис онлайн-мітапу «Кращі агропрактики у тваринництві», який відбувся 25 січня 2022 року, доступний за посиланням: facebook
З відеозапису ви отримаєте знання та практичний досвід стосовно усіх критичних ситуацій, а також корисні поради з перших вуст від власників господарств та знаних фахівців. У даному єтапі приймали участь:
Світлана Сідашова – сертифікований експерт-дорадник Аграрної дорадчої служби Одеської області.
Розповідала про особливості ведення господарської діяльності в секторі тваринництва, про труднощі, які виникають в процесі діяльності та можливі шляхи їх рішення. Розкрила секрети власних досягнень щодо використання біотехнології у тваринництві, репродукції тварин. Поділиться власним баченням щодо шляхів подальшого розвитку та оптимізації виробництва у тваринництві.
https://www.facebook.com/bestagroua/photos/a.112171984552362/140404305062463/