«Основною метою діяльності нашої компанії є виробництво найкращої в Україні чорної ікри. Для цього ми використовуємо дбайливо відібрану рибу, що була вирощена у нас на господарстві, та отримуємо ікру виключно класичним методом забою без прижиттєвих "здоювань" з подальшою термообробкою. Тому, споживачі можуть бути впевнені в тому, що це – свіжий та корисний продукт найвищої якості», - розповідає керуючий партнер підприємства Юрію Яременко.
Майбутні підприємці взяли в оренду землю, придбали садкову лінію, зарибок та оформили усі необхідні документи для початку власної справи. Оскільки попереднього досвіду у них не було, прийняли рішення залучити до співпраці науковців.
Спочатку акваферма «Бестер» знаходилася у самому серці трипільської культури - селі Трипілля, за 30 км від Києва. Акваторія, де розміщувалася садкова лінія, мала сприятливі температурні показники та не замерзала взимку, оскільки розташовувалася у водовідвідному каналі Трипільської теплоелектростанції. Проте, у зв’язку з глобальним потеплінням, у Дніпрі почала підійматися температура води, і водойма стала не комфортною для риб. Тому, минулого року власники підприємства вирішили перенести акваферму на іншу базу у місто Ржищів Київської області, де знаходиться власний цех з переробки рибної продукції.
Крім добування та реалізації ікри, «Бестер» провадить активну дослідницьку та наукову діяльність.
В процесі діяльності, власники акваферми зрозуміли, що швидких прибутків від чекати не доведеться.
«Щоб отримати якісну ікру, рибу потрібно вирощувати в природних умовах щонайменше шість-сім років, і це якщо мова йде про стерлядь, - говорить Юрій, - осетер дозріває за 10-12, а білуга – за довгих 19 років. Тому, щоб втриматися на плаву і не втратити бізнес, ми прийняли рішення відкрити цех по переробці рибної продукції та виробництву чорної ікри, орієнтований на український та закордонні ринки».
Проте, у процесі виробництва ікри, підприємці зіштовхнулися зі значними труднощами, пов’язаними з бюрократією. Виявилося, що для того, щоб провести лабораторний аналіз продукту, у фермера вимагають півтора кілограми ікри. Для порівняння, в Європі для цього потрібно лише 30 грамів продукту. Зважаючи на високу собівартість продукції, це становить значну проблему для невеликих фермерських господарств. Тому не дивно, що в Україні ринок риби заповнений вітчизняною рибою лише на 15%, а решта – імпорт.
Сьогодні ікру компанії «Бестер» можна знайти на полицях українських супермаркетів, замовити онлайн на сайті компанії або скуштувати у топових ресторанах Києва, таких, як "NOT ONLY FISH", "ПРАГА", "QUEEN". В закладах такого рівня продукція проходить ретельний відбір і лише найкраще потрапляє на стіл гостей.
Європейський та американський ринки наразі мають набагато більшу ємність, тому підприємці активно працюють в цьому напрямку, постачаючи ікру з Дніпра за кордон.
Крім власне рибного бізнесу, власники «Бестера» прагнуть популяризувати рибну галузь серед співвітчизників та розповісти про якісну українську рибу та ікру якомога більшій кількості людей. Тому, підприємство увійшло до спільноти з гастрономічного туризму "Дороги вина та смаку".
«Після екскурсії на наше підприємство, туристи спростовують міфи щодо несмачної аквакультурної ікри, дізнаються тонкощі технології її виготовлення та починають довіряти українським виробникам», - розповідає Юрій.
В майбутніх планах підприємства – завершення будівництва РАС-системи закритого типу. Це - система регенерації води в закритих ангарах, де вона підігріватиметься до потрібної температури та проходитиме необхідне очищення. Завдяки цьому, можливість вирощувати гідробіонти зберігатиметься цілий рік, що значно підвищить продуктивність виробництва.
Незважаючи на здобутки підприємства, за понад 10 років діяльності у сфері аквакультури, Юрій та його колеги зіткнулися з масою проблем та труднощів, пов’язаних з недосконалістю законодавчої бази та свавіллям чиновників, що суттєво гальмує розвиток рибної галузі в Україні.
Тому, Юрій разом з колегами – рибоводами 7 років тому створили Асоціацію «Українська Аквакультурна Спільнота» з метою захисту прав українських рибоводів, зменшення обсягів забору біоматеріалу на ветеринарні дослідження, усунення недоліків у маркуванні ікри з риби осетрових видів та створення адекватної правової бази. Сьогодні до складу асоціації входить 14 рибних підприємств з усіх куточків України.
Юрій обіймає посаду виконавчого директора асоціації "Українська аквакультурна спільнота» та активно бореться за права українських аквафермерів.
Маючи значний досвід у сфері рибоводства, члени асоціації вважають, що для розвитку рибної галузі потрібно вивчити позитивний досвід сусідів і застосувати найкращі закордонні розробки на українських аквафермах. Як приклад, Юрій наводить Туреччину, що за останнє десятиліття змогла зробити найпотужніший ривок у розвитку рибної галузі, та з країни імпортера перетворилася на потужного експортера. Сьогодні аквакультура приносить до турецького бюджету понад 3 млрд. доларів на рік.
«Проте, незважаючи на усі перепони та труднощі, ми вже бачимо позитивні зрушення. До прикладу, значним кроком вперед стала зустріч ініціативної групи Асоціації «Українська аквакультурна спільнота» з Міністром аграрної політики та продовольства України Романом Лещенком, на якій були обговорені основні проблеми рибної галузі та окреслені шляхи їх розв’язання. Наразі, за дорученням Міністра, рибною проблематикою довірено опікуватися першому заступнику Міністра Тарасу Висоцькому.
Навколо нього вже згуртувався рибний актив з усіх куточків України. Це небайдужі до рибної галузі люди, фахівці своєї справи. Їхніми спільними зусиллями вже розроблені зміни до цілої низки законодавчих актів, що, будемо сподіватися, дасть можливість сталого та швидкого розвитку галузі. Щиро вірю, що цей процес стане початком реформування рибної галузі України», - оптимістично підсумовує Юрій.
Крім того, нещодавно підприємство розпочало співпрацю з проектом «Кращі Агропрактики ММСП». Завдяки цьому власники компанії «Бестер» сподіваються розширити коло партнерів, залучити інвесторів, поглибити свої знання у напрямку маркетингу та сучасних технологій виробництва.
Публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця публікація відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) на:https://m.facebook.com/usaid.agro/