Green For You: «здоровий» бізнес з соціальним акцентом

Green For You: «здоровий» бізнес з соціальним акцентом
Підприємство, розташоване неподалік м. Харків та спеціалізується на вирощуванні мініатюрної зелені Microgreen, яка з кожним роком користується все більшим попитом серед молодих українців, що намагаються дотримуватися здорового способу життя і прагнуть вживати в їжу виключно корисні, екологічно чисті місцеві продукти.

Засновницями інноваційного «зеленого» господарства стали дві сестри - переселенки з Донбасу: Валентина Денисенко та Тетяна Чернікова. Валентина виїхала з окупованої Горлівки у 2014, а слідом за нею, у 2016 році і Тетяна прийняла складне рішення залишити рідний Донецьк. Сім’я переселенців оселилася в селі Мовчани неподалік Харкова, де орендувала будинок і невелику земельну ділянку. Коли постало питання, як заробляти кошти, сестри вирішили зайнятися вирощуванням екологічно чистої зелені.

««Для потреб своєї сім'ї, ми завжди вирощували власні овочі, фрукти, купували домашнє молоко і м'ясо. Тому вирішили, що в Харкові теж знайдуться покупці на якісні натуральні та екологічні продукти, - згадує Валентина».

На початку діяльності жінки не дуже орієнтувалися, що таке мікрогрін. Проте, вирішили займатися вирощуванням екологічної продукції, яка б користувалася популярністю у всьому світі. А коли особисто спробували маленькі паростки зелені на смак, відразу зрозуміли, чим будуть займатися в майбутньому.

Для того, щоб здобути необхідні знання та вміння, знадобилося досить багато часу та нових знань. Сестри навчалися в Хмельницькому у “Школі тепличного господарства”, на виробництві мікрогріну в Миколаєві. В процесі навчання здобували важливий досвід вирощування рослин, експериментували з різними сортами. 

Незважаючи на складні життєві обставини, жінки не опустили руки, активно навчалися, щоб отримати необхідні знання. А вже у квітні 2018 року поставили у Харкові свою першу теплицю площею 16 кв.м. на орендованій ділянці землі та почали вирощувати корисну мікрозелень. Вже у жовтні цього ж року сестри запустили ще одну теплицю площею 300 кв.м.

Соціальною метою нового жіночого бізнесу стала популяризація вживання зелені задля оздоровлення нації. Завдяки улюбленому хобі, яке переросло в повноцінний бізнес, жінки усіма силами прагнуть навчити українців правильному харчуванню, довести, що здорова їжа буває неймовірно різноманітною та смачною. 

«Microgreen або мініатюрна зелень - це маленькі росточки давно відомих нам рослини - горошку, соняшника, люцерни, редису, гірчиці, руколи, пшениці, гречки, шпинату, віком від 7 до 10 днів. У цей період росту в них міститься максимальна концентрація корисних речовин у легкозасвоюваній формі. Крім того, приємним бонусом для споживачів є цікаві та несподівані смаки корисних й поживних  продуктів харчування, - з гордістю розповідає Валентина.

Зелень, вирощена підприємцями, користувалася попитом серед українців, бізнес розвивався, і вже у 2019 році Валентина та Тетяна отримали необхідні дозвільні документи й почали реалізовувати зелень під власною торговою маркою Green For You, яка вже стала широко відомою не лише серед місцевих прихильників здорового харчування.

«Ми Вирощуємо мікрогрін і салатні культури в теплицях, без застосування добрив та стимуляторів росту, - з гордістю ділиться Валентина, - салатну продукцію власної ТМ реалізовуємо у відомих українських торгових мережах, таких як Сільпо, Восторг, Класс, Рост, Fozzy, Чудо-маркет».

Спеціально для потреб великих мереж сестри розробили салатні набори з яскравими смаками, призначені для задоволення самих різноманітних потреб споживачів: дітей, спортсменів, вегетаріанців, шеф-кухарів, любителів гострого та пікантного, дієтологів, поціновувачів натуральних фермерських продуктів, і людей, які обирають для споживання крафтові продукти.

Першим великим замовником фермерського господарства стала мережа ресторанів «Синдикат смаку» в Харкові, яка і досі залишається лояльним клієнтом. Постачають свою зелень Валентина та Тетяна і у інші відомі мережі українських ресторанів.

Крім того, придбати корисну зелень українці можуть через соціальні мережі Facebook, Instagram та інтернет-магазин компанії на платформі Prom.ua. 

Сьогодні асортимент фермерського господарства складається з 20 різних видів мікрозелені, серед яких горох, соняшник, редис, капуста, льон, гречка, люцерна

«Ми пропонуємо клієнтам різні варіанти продукції для задоволення різноманітних потреб та смаків, - розповідає Валентина, - до прикладу, розробили спеціальний «Мікрогрін мікс» - лінійку з 7 видів наборів мікрозелені для різних цільових категорій, які відрізняються складом та смаками. Також, у нас можна знайти живий Мікрогрін з семи культур, який росте в лотках з субстратом. Поціновувачі корисної та поживної їжі мають змогу купити мікс молодого салатного листя, до складу якого входить капуста кейл, мізуна, мангольд, рукола, крес салат, шпинат, салат та харчові квіти. Доступний для придбання і набір для вирощування мікрозелені у власному помешканні, що складається з 3 видів рослин».

Екологічна чистота продукції господарства підтверджена усіма документами якості. Крім вже відомих в Україні сортів мікрогріну, підприємниці постійно прагнуть дивувати українського споживача новинками, не знайомими більшості покупців, такими як: італійський мангольд, кучерява капуста, японська мізуна, щавель «Кривава мері», харчові квіти, такі як настурція та пеларгонія. Сьогодні GreenForYou має повний цикл виробництва мікрогріну зі спеціальним зрошенням, освітленням, вентиляцією, опаленням, посадковою кімнатою та цехом для фасування.

« У процесі розвитку господарства ми отримали багато нових знань й відкрили для себе безліч корисних та смачних страв з мікрозеленню. До прикладу, зараз полюбляємо страви з мангольду. Ця рослина ззовні виглядає, як звичайний буряк, але, фактично, не має коренеплоду. Для приготування їжі використовуються стебла та молоде листя, яке свіжим можна додавати в салати, а вже зріле – тушкувати. Це дуже смачно», – діляться власними рецептами сестри.

Щоб задовольнити максимальну кількість потреб постійних замовників, протягом останніх років жінки додатково вирощують овочі масового вжитку, які вирощуються у відкритих ґрунтах: помідори, капусту, моркву, цибулю, а також, пропонують споживачам вже перероблену готову продукцію, таку як в’ялені помідори, пастила, цукерки з моркви і буряка, кабачків, солодкі чіпси з дині, груші, тикви, яблук.

 «Ринок мікрогріну та інших екотоварів в Україні швидко зростає, - розповідає фермерка, - оскільки наші люди вже почали цінувати його користь для здоров’я та чудовий нестандартний смак. У свою чергу, ми максимально активно розповідаємо про свій продукт з метою популяризувати його на українському ринку». 

З цією метою, сестри охоче діляться з іншими молодими фермерами, які прагнуть працювати у цьому напрямку власним досвідом, здобутками та напрацюваннями.

 «Ми проводимо тренінги та майстер-класи для усіх бажаючих працювати з мікро зеленню, - розповідає Валентина, - на сьогодні пропонуємо чотири основні напрямки навчання для людей, які цікавляться мікрозеленню, та колег-фермерів, серед яких:

  • Вирощування мікрозелені вдома та приготування вітамінних смузі
  • Вирощування мікрозелені як бізнес
  • Продаж фермерських продуктів
  • Як почати бізнес з 0

Усього, наші майстер класи вже відвідало багато молодих ентузіастів, які, як і ми, прагнуть поліпшувати здоров’я нації шляхом вирощування корисної та смачної міркозелені».

«Під час наших занять дітки із синдромом Дауна разом із звичайними дітьми вирощують мікрозелень, готують страви з її використанням, займаються творчістю, - ділиться Валентина, - таким чином, ми допомагаємо соціалізації дітей з ментальною інвалідністю, привчаємо до правильного харчування, розкриваємо здібності та творчі нахили з метою їх подальшого працевлаштування».

«Основною місією нашої «Агенції» стала допомога жінкам, що бажають реалізувати себе і заробляти на своїх хобі та творчих навичках. В рамках цього проєкту за підтримки Центру гендерної культури, ми організуємо виїзні різнобічні майстер-класи для дітей та дорослих, що допомагають реалізувати себе в житті, займаючись улюбленою справою та перетворити її в джерело основного або додаткового доходу».

У планах сестер втілення в життя ще багатьох креативних та нестандартних ідей. До прикладу, вже через декілька місяців запускається цех переробки продукції, яку вирощують на фермі, і власниці відкриті до співпраці з іншими виробниками. Також, у найближчих планах створення інноваційної Демо-ферми для людей, які мають бажання познайомитися з сучасними агро-технологіями. 

Завдяки благодійним та соціальним ініціативам, підприємниці прагнуть розвивати культуру харчування українців та лояльність суспільства до людей з інвалідністю й особливостями розвитку, допомогти таким людям соціалізуватися, почувати себе повноцінними членами суспільства та знайти своє місце у житті.

«Ми не збираємося зупинятися на досягнутому, - підсумовує Валентина, - і щиро радіємо тому, що прикладені зусилля приносять результат, який стимулює нас рухатися далі. У 2021 році ми виростили та продали понад 5 тон зелені, активно продовжували розвиток онлайн ринку крафтових і кондитерських продуктів. Також, наше фермерське господарство стало номінантом на сертифікацію свідомого виробництва в Україні, за стандартом Svidomo Made».

«Та і це ще не все, - з ентузіазмом продовжує свою розповідь Валентина, - у 2021 ми подали багато грантових заявок, серед яких були підтримані проєкт «Шкільні сіті-ферми» Української соціальної академії та «Розширення виробничих потужностей з виготовлення крафтових та кондитерських виробів». Це стало можливим завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Тому щиро хочемо подякувати усім, хто з радістю долучався до ініціатив, підтримував наші проєкти та з впевненістю крокуємо в 2022 рік. Щиро віримо в те, що він стане таким же продуктивним та сповненим нових здобутків й звершень».

Публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця публікація відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) на:https://m.facebook.com/usaid.agro/

«Овочівництво: Кращі агропрактики»

Більше кейсів, досвіду та агропрактик в овочівницві ви можете дізнатися з відеозапису онлайн-мітапу «Овочівництво: Кращі агропрактики», на якому інсайдами діляться наша героїня статті -  Валентина Денисенко, співвласниця ФГ «Green for you», а такж Олександр Балюра – фермер та Інна Пащенко – засновниця сумського обласного пермакультурного центру: 

facebook video

Декілька інсайдів від наших спікерів:

Валентина Денисенко, співвласниця ФГ Green for you - микрогрин / микрозелень, розповіла про свою власну успішну справу, вирощення мікрогріну. Важлива місія засновників господарства – пропаганда екологічної свідомості та усвідомленого споживання серед людей. Увесь процес вирощування і продажу продукції підприємниць є реалізацією їх місії. Окрім уроків для дітей із вирощування мікрогріну, господарство також лояльне до працівників з обмеженими можливостями. Досвід побудови свідомого підприємства точно не залишить нікого байдужим, адже для бізнесу важлива не лише математика, але і соціальна ідея.

facebook photo

Олександр Балюра – харизматичний фермер із Дніпровщини, який спеціалізується на овочівництві. Він чимало працює над тим, щоб допомогти розвиватися малим та середнім фермерам Львівщиини, працює над моделлю продажу вирощеної продукції в селах.

Олександр поділився інсайдами про те, як «вижити» малому бізнесу серед великих. Серед важливих висновків:

  • співпрацюйте з іншими фермерами, взаємопідтримуйте один одного (технікою, фінансами, знаннями);
  • займайтесь соціальною діяльністю (допомагайте місцевим школам, спільнотам);
  • використовуйте різні майданчики для продажу (як супермаркети та мережі, так і ринки, ярмарки, виїзна торгівля, онлайн-маркетинг).

А ще – не бійтесь стояти за своє. Продавати продукцію у великих супермаркетах без НДС – можливо.

Окрім іншого, ви почуєте та побачите ряд фермерських ноу-хау, які Олександр Балюра впроваджував на підприємстві.

facebook photos

Інна Пащенко – енергійна громадська діячка із Сумщини, засновниця стартапу «Сімейні плодоовочеві господарства». Засновниця Сумського обласного пермакультурного центру, і, до речі, сама господарює за пермакультурними принципами. 

Інна розповіла про сімейні ферми. 4,5 млн власників землі до 7 га можуть потенційно перетворитись на сімейні фермерські господарства. А це вигідно та перспективно.

facebook photos

Відеозапис за посиланням: facebook video

Більш детальну інформацію про проект та заходи ви можете знайти на Facebook-сторінці проекту BestAgro: facebook

Пов'язані теги:

Читайте також: